ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ВАЛЮТНОГО РИНКУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЕКОНОМІЧНОЇ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ

Автор(и)

  • Василь Синенко

DOI:

https://doi.org/10.25264/2311-5149-2024-32(60)-109-114

Ключові слова:

валютний ринок, російська збройна агресія, воєнний стан, економічна невизначеність, повоєнне відновлення економіки України

Анотація

В умовах глобалізації та розвитку інформаційних технологій валютний ринок України стикається з економічною невизначеністю, зокрема, у період подолання наслідків пандемії COVID-19 та повномасштабного російського збройного вторгнення в країну, що призводить до численних викликів коротко- та довгострокового спрямування. ­Воєнна агресія порушує усталені торговельні шляхи й ланцюги постачання, впливаючи на баланс імпорту та експорту, а також чинить суттєвий тиск (вплив) на валютний ринок за іншими напрямами. 
Метою статті є розгляд сучасної специфіки функціонування вітчизняного валютного ринку в умовах економічної невизначеності через вивчення дій держави та регулятора, які впливають на його динаміку, особливо впродовж 2022–2023 рр. Розглянуто контекст основних заходів контролю та регулювання для стабілізації валютного ринку в умовах воєнного стану. Констатовано, що у відповідь на сучасні виклики НБУ запровадив низку заходів реагування, зокрема, покривав 37 % пропозиції валюти, що призвело до зменшення щоденних операцій і збільшення участі в балансуванні ринку. Розкрито контекст обмежень на операції з капіталом і міжнародну допомогу для задоволення потреб в іноземній валюті. 
Відзначено, що перспективний стан валютного ринку залежить від відновлення економіки, іноземних інвестицій, макроекономічної політики, геополітичних ризиків і регулювання ринку. Виділено фактори внутрішніх реформ і міжнародної підтримки як таких, що матимуть вирішальне значення. Акцентовано, що світові економічні тенденції також впливатимуть на валютний ринок України на післявоєнному етапі. Запропоноване наукове дослідження може бути корисним фаховим аналітикам валютного ринку, державним установам, міжнародним фінансовим ­організаціям. Перспективні дослідження будуть зосереджені на вивченні того, як політика НБУ може вплинути на валютний ринок і сприяти повоєнному відновленню економіки України в умовах сучасних викликів та загроз.

Завантаження

Опубліковано

2024-05-06