(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
У статті ідентифіковано дискурс-специфічні характеристики метакомунікації, що вирізняють теле/радіомовлення. Схарактеризовано теле/радіодискурс як такий, що є різновидом усного медіадискурсу, виокремленим за аудіо(візуальним) комунікаційним каналом передачі інформації. Окреслено реалізацію шести основних типів метакомунікації, що представлені відповідними групами метакомунікативів (контактно-фатичними, регулятивними, референційними, рефлективними, логіко-композиційними й суб’єктно-модальними МК), у теле/радіодискурсі з метою встановлення «регулярних МК усного медіадискурсу». За результатами квантитативного аналізу доведено, що дискурсивна специфіка метакомунікації теле/радіомовлення полягає у її регулятивності. Виявлено, що другою за важливістю є фатична метакомунікація. З’ясовано, що немаркованою у теле/радіодискурсі є референційна метакомунікація.