(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
Статтю присвячено контрастивному корпусному аналізу семантичної просодії словосполучень з PANDEMIC у британській суспільно-політичній газеті «The Guardian» і таблоїді «The Mirror». Для проведення даного дослідження створено та проаналізовано за допомогою комп’ютерної програми Sketch Engine корпуси текстів, до складу яких входять словосполучення з PANDEMIC. Дослідження в основному базується на корпусному аналізі дієслів з PANDEMIC як підметом і додатком як найбільш репрезентативна група словосполучень у медіа-текстах. У словнику PANDEMIC визначено як слово, яке має негативну семантичну просодію. Дискурс-аналіз отриманих даних доводить, що словосполучення з PANDEMIC також мають негативне семантичне забарвлення. Дієслова start, hit, lead, cause, force, mean, devastate, які вживаються в обох газетах, розкривають PANDEMIC як метафоричний образ катастрофи, а дієслова ring, abate, inflict, scupper, kill, give, show, go on, які зустрічаються тільки у таблоїді «The Mirror», є цьому підтвердженням. Однак, лише у газеті «The Guardian» дієслова strike, affect, shine, reveal, create, take, turn, remain в основному відображають відправну точку або описують проблеми, з якими людям довелося зіткнутися в часи пандемії. Проте деякі дієслова в газеті «The Guardian», наприклад, exacerbate та stop, також підкреслюють ту страхітливу надприродну силу, яка тероризує людей. Як суспільно-політична газета «The Guardian», так і таблоїд «The Mirror» розкривають особисті історії, описують проблеми в бізнесі, торгівлі та під час подорожей, але саме в статтях газети «The Guardian» більше уваги приділяється міжнародним справам та рішенням урядів і відповідальності.