(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2021)
Стаття присвячена дослідженню фразеологічних дієслів у системі лексичних одиниць сучасної англійської мови та їх класифікації. Зосереджуючись на розгляді фразових дієслів як поєднань двох повнозначних слів і обмежуючи тим самим дослідження поєднанням дієслова та прислівника, виявлено, що семантичний центр такого поєднання зміщується під впливом прислівника у бік його значення. Окреслено різні класифікації фразеологічних дієслів залежно від ознак, що відрізняють їх від простих дієслів. З’ясовано, що на здатність етимологічно оригінальної одиниці постпозитиву функціонально переорієнтуватись та стати частиною словосполучення впливає частота вживання та семантичний об’єм прислівника чи прийменника. Виявлено, що фразові дієслова англійською мовою дуже різноманітні як за своєю зв’язністю чи сумісністю, так і за додатковим значенням, яке вони мають у тексті. Фразове дієслово – це єдина семантична одиниця, яка має свої специфічні особливості. У результаті дослідження було виявлено, що фразеологічні дієслова допомагають висловлювати думки чіткіше і точніше, ніж звичайні дієслова, і передають ті аспекти значення, які не може передати просте дієслово. Фразові дієслова необхідні для вільного та правильного розуміння англійських текстів.