(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Статтю присвячено аналізу синонімічно-антонімічних особливостей творення англійських префіксальних дієслів сучасної англійської мови. Феномен префіксація трактується у статті як один із способів слово – та термінотворення, визначається інвентар дієслівних префіксів, які є словотвірними засобами сучасної англійської мови. Аналізується семантика синонімічно-антонімічних моделей префіксальних дієслів, досліджується їх смислотвірний потенціал. Висвітлено специфіку англійських префіксальних дієслів у площині стирання чіткої межі між загальномовною лексикою і фаховою мовою. Доведено, що прояви багатозначності префіксального дієслова тісно повязані з потужним синонімічно-антонімічним потенціалом префікса. Зроблено висновок про те, що чинниками породження різних смислів префіксального дієслова виступає узагальнена інваріантна ознака префікса у плані мови, його диференційні ознаки у плані мовлення та їх творче поєднання у процесі мислення.