(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У цьому дослідженні проведено наукову розвідку стратегій передачі англійських власних імен людей засобами української мови. Власні імена виконують шість основних функцій: ідентифікацію, посилання, індивідуалізацію, диференціацію, класифікацію і категоризацію. Власні імена людей, хоча й мають збіднілу семантику, можуть містити інформацію про гендерну, расову і національну приналежність, соціальний клас і вік. Методами передачі власних імен є семантичний переклад, функціональний аналог, транслітерація, транскрипція, транспозиція, традиційність, калькування, напівкалькування, евфонічна передача, експлікація, комбінована передача, передача імені латиницею без змін і трансплантація. Стратегії передачі англійських антропонімів українською мовою базуються на цих методах, семантиці імені, його образі й функції, національно-мовній специфіці, прагматичній задачі та використанні словника. Перекладене на українську мову власне ім’я стає частиною українського тексту. Англійське власне ім’я, передане засобами української графіки, несе менше семантичне навантаження, ніж те ж саме ім’я, відображене засобами англійської графіки.