(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті розкрито образні ресурси концепту ПЕРЕТВОРЕННЯ в українській мові, зокрема проаналізовано особливості продуктивних зооморфної та вегетативної метафоричних моделей. На основі корпусу проаналізованих текстів, переважно художніх і фольклорних, установлено засоби вербалізації цих метафоричних моделей та їхніх часткових моделей, що передають ситуації перетворення. Схарактеризовано зооморфну метафоричну модель, що визначається групою зооморфних ознак аналізованого концепту і деталізується за анімалістичними (ознаки тварини), орнітологічними (птахів), іхтіологічними (риб), ентомологічними (комах) характеристиками, та вегетативну метафоричну модель, яка актуалізує ознаки рослин у номінації й описі об’єкта перетворення за подібністю властивостей росту, фізіології, життєвих циклів, етапів розвитку тощо.