(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Статтю присвячено дослідженню способів творення неологізмів на позначення явищ, пов’язаних зі світовою пандемією COVID-19. Актуальність запропонованого дослідження полягає в його спрямованості на вивчення лексичних новацій, що виникли зі спалахом світової пандемії, спричиненої коронавірусом SARS. На сучасному етапі лінгвістичних студій спостерігаємо значний інтерес до детального вивчення способів творення неологізмів та їхніх структурно-семантичних особливостей. Це дає можливість окреслити тенденції у словотвірній системі конкретної мови загалом і англійської зокрема. Мета пропонованої публікації полягає у аналізі шляхів збагачення словнику сучасної англійської мови лексичними новаціями, визначенні лінгвальних параметрів новоутворень на позначення явищ, пов’язаних зі світовою пандемією COVID-19. Дослідивши неологізми на основі термінів “coronavirus” та “COVID-19”, бачимо, що більшість з них утворенні шляхом телескопії та словоскладання. Відбувається створення нової одиниці мови шляхом синтезу двох вже наявних одиниць із певними графічними і фонетичними змінами зі збереженням найбільш значущих морфем.