(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття присвячена вивченню специфіки літератури та культури пам’яті в романі сучасного німецького письменника Уве Тімма «На прикладі мого брата». Метою дослідження є розкриття особливостей літератури та культури пам’яті в романі. Мета передбачає вирішення наступних завдань: дослідити взаємозв’язок історичних фактів та художніх елементів у творі; проаналізувати індивідуальну та колективної пам’ять в романі; розкрити важливу роль спогадів у боротьбі з травматичним досвідом. Аналіз роману дозволяє стверджувати, що автор майстерно поєднує в творі документально підтверджені історичні факти зі спогадами. Такий підхід додає зображуваним подіям автентичності та вірогідності, викликає довіру в читача. У. Тімм наголошує на тому, що індивідуальні спогади в результаті формують колективну пам’ять, яка є складовою культури. У романі він посилається на свої спогади, а також спогади своєї сім’ї та тих, хто пережив жахи Голокосту. Насамкінець автор підкреслює, що замовчування пережитих подій чи безперервне їх обговорення є способом впоратися з травматичним досвідом минулого. Сам автор бачить у процесі пригадування можливість звільнення від тягаря спогадів.