(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті розглянуто особливості вербалізації концепту ENVIRONMENT неологізмами, які з’явилися в англійській мові протягом останніх трьох років. Досліджено лексичні новоутворення сучасної англійської мови, поява яких була обумовлена екологічними процесами, що відбуваються у світі. Розглянуто ключові поняття концепту ENVIRONMENT та проаналізовано його репрезентацію неологізмами сучасної англійської мови. Подано класифікацію вибраних лексичних одиниць за наступними групами: “екологічні проблеми та наслідки екокатастрофи”, “заходи щодо збереження довкілля” та “людина в концепті ENVIRONMENT”. Виявлено, що найчисельнішою за кількістю лексичних новоутворень концепту ENVIRONMENT є група “заходи щодо збереження довкілля”, що свідчить про дедалі більшу екологічну відповідальність та активний супротив суспільства забрудненню довкілля. Визначено, що найпродуктивнішим способом утворення неологізмів концепту ENVIRONMENT є словоскладання, а саме – додавання компонентів climate, -eco, green до лексем, що вже існують. Виявлено, що розглянуті неологізми можуть мати як позитивну, так і негативну конотацію, що визначається значенням інших компонентів лексем, а також контекстом вживання. У роботі вивчено, якими способами та за якими принципами відбувається формування нових слів концепту ENVIRONMENT у словниковому складі мови. Подано приклади нових слів і виразів, які з’явилися лише нещодавно в англійській мові. Розглянуто етимологію вибраних неологізмів. Запропоновано переклад і тлумачення вибраних лексем українською мовою. Обґрунтовано здатність досліджуваних лексичних одиниць бути неологічною репрезентацією концепту ENVIRONMENT та передавати тенденції розвитку сучасного суспільства.