(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Наукове дослідження присвячене вивченню поняття «гендер» в лінгвістиці. Поняття «гендер» включає сукупність соціальних і культурних норм, які трансформувалися в процесі еволюції з біологічного в соціально-психологічну категорію. Згодом стать людини з біологічної характеристики трансформувалася в соціально-психологічну характеристику, яка розглядається як соціокультурний, дискурсивний та психолінгвістичний феномен. В даний час процес вивченням відмінності статей, займається нова галузь мовознавства – лінгвістична гендерологія або ґендерна лінгвістика. Гендерна самоідентифікація входить до когнітивних ресурсів, як окремої особистості, так і суспільства. Відповідно до цього гендер можна розглядати як вимір, як параметр дослідження у багатьох науках. До того ж, визнання теорії розрізнення дозволяє більш обґрунтовано заявляти про принцип міждисциплінарності у гендерних дослідженнях. Такий підхід характерний і на рівні дослідження конкретних проблем, і на рівні обґрунтування ґендерної асиметрії загалом. Поняття статі включено до лінгвістичного опису з метою підкреслити соціальні умови гендера і культурні традиції і стереотипи, які входять до нього, що фіксуються мовою, і самим безпосереднім способом впливають на поведінку і самоідентифікацію особистості, дослідження цього феномену, безумовно, заслуговує на пильну увагу емотіології, лінгвопрагматики, теорії комунікації та мовного впливу, соціолінгвістики та низки інших лінгвістичних наук. Як продемонстрували результати досліджень у галузі гендерної проблематики, спеціальна література приділяє великої уваги не лише конкретним фактам, а й термінології у цій сфері знань.