(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Мета. В статті розглянуто концепт Демократичні цінності, виявлений у промовах екс-президента США Б. Обами. Згаданий концепт виступає ментальною основою американської політики. Матеріал та методи. Дане дослідження ґрунтується на аналізі промов, виголошених Бараком Обамою упродовж 2009-2011 рр. Когнітивний аналіз сприяв розумінню уявлень американського політика про його сприйняття світу, політичні питання та систему цінностей. Метод контекстного аналізу виявився корисним для інтерпретації промов згаданого вище політика. Контент-аналіз допоміг виявити поняття, що стосувались концепту Демократичні цінності. Результати. Аналіз обраних промов довів, що концепт Демократичні цінності витупає важливою частиною американської політичної культури. Він репрезентований лексемами. Його описано в термінах лексико-семантичного поля, яке складається з центру та периферії. В центрі поля розташовані прототипові поняття з найбільшим частотним показником, в той час, як лексичні одиниці з більш абстрактними рисами тяжіють до периферії концепту. Лексичні одиниці концепту Демократичні цінності звучать у промовах американського лідера на постійній основі. Даний концепт є стійким і легко впізнаваним. Висновки. Концепт Демократичні цінності – логічно побудований. Даний концепт має культурне та політичне маркування. Він також відповідає за збереження та передачу інформації. Концепту Демократичні цінності притаманні національно-специфічні особливості, він віддзеркалює американську політичні культуру. Згаданий концепт – глибокого укорінений у свідомості американців, тому лексеми даного концепту широко використовуються американськими політиками. Як компонент американської ментальності, концепт впливає не лише на сприйняття американців, але й зовнішню політику США.