(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття присвячена можливостям вираження експресивності засобами номінативних речень. Синтаксичні засоби здатні надавати висловлюванню особливий афективний заряд. На синтаксичному рівні прагматичну і власне граматичну інформацію, яка є у висловлюванні або ж в його компоненті, може посилювати функціональна властивість усіх синтаксичних конструкцій − експресивність. Синтаксична експресивність є абстрактнішою порівняно з лексичною експресивністю. Але обидва типи є єдиною семантичною категорією. Що вказує про зацікавленість мовця у підсиленні впливової дії висловлювання? Саме експресивність, що у сфері прагматики, семантики мовленнєвої одиниці виступає таким чинником. У дослідженні розглядаються позиційні різновиди номінативних експресивних речень в структурі тексту.