(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Актуальність наукової розвідки обумовлена тим, що старослов’янізми, церковнослов’янізми та лексичні запозичення збагачують наше мовлення, надаючи йому особливого сенсу, виразності та емоційного забарвлення. Завдяки висвітленню лексичного значення конкретних лексем стає можливим краще розуміти російську художню літературу. Окремі прошарки лексики російської мови допомагають з’ясувати тісний історико-культурний зв’язок слов’янських народів. Об’єктом нашого дослідження слугує поетична мова А. Фета як особливий засіб існування природної мови, де поетом створюються індивідуальні мовні образи. Проведений аналіз виявив специфіку функціонування церковнослов’янізмів, старослов’янізмів, окремих лексем загальноіндоєвропейської, загальнослов’янської та східнослов’янської лексики, а також запозичень з інших мов світу.