(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Аналітичні каузативні конструкції найкраще можна описати як розширення простіших типів висловлювань, а не як скорочення більш складних базових структур. Особливо важлива перевага цього підходу полягає в тому, що він пропонує пояснювальний семантичний опис варіації відмінкових знаків, які зустрічаються в каузативних конструкціях та передбачає, що така варіація є систематично пов’язаною із семантикою відмінкових позначок у простих реченнях. В статті окреслено певні теоретичні засади, що чітко роз’яснюють вживання каузативних структур в англійській мові. До уваги представлено різні види передачі значень, а саме словотворчий, лексичний та контекстуальний. Наведено приклади мовою оригіналу та здійснено адекватний переклад українською мовою для ліпшого розуміння функціонування каузальних конструкцій у мовленні. Виявлено, що каузативні конструкції з дієсловами-зв’язками може мати певні типи. Результати порівняльного аналізу каузальних конструкцій з дієсловами-зв’язками в англійській та українській мовах свідчать про відсутність однозначній інтерпретації самої каузативного ситуації, оскільки на її трактування впливають різні внутрішні фактори. здійснивши аналіз специфіки каузальних структур англійських та українських текстів, було з’ясовано, що серед мовних механізмів, що забезпечують процес структурування причинно-наслідкових відношень у них, важлива роль належить каузативним конструкціям, які репрезентують відповідні когнітивні уявлення того, хто сприймає їх.