(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Стаття присвячена дослідженню методів аналізу «хартії» як документа офіційно-ділового стилю. У ній розглянуто поняття офіційно-ділового стилю та визначено його особливості. Офіційно-діловий стиль – це функціональний стиль мови, який слугує для спілкування в державно-політичному, економічному й громадському житті. Також, цей стиль унормовує оформлення ділових паперів. Цьому стилю притаманні певні особливості, такі як стислий виклад інформації, йому не характерне використання різноманітних мовних засобів у переносному значенні, зазвичай цьому стилю притаманне стандартне розташування матеріалу та обов’язковість дотримання форми викладу, також широко використовуються терміни, притаманні певним галузям інституційних відносин. У роботі схарактеризовано хартію як міжнародний документ. На основі критичного розгляду різних типів аналізу, було обрано загальні та лінгвістичні методи аналізу, продуктивні для визначення специфічних характеристик міжнародного документа «хартія». Щодо загальних методів, то були виокремлені методи аналізу, синтезу та узагальнення (здійснено огляд наукових праць у сфері офіційно-ділового стилю українських та зарубіжних дослідників, визначено характеристики, притаманні офіційно-діловому стилю та ін.) та метод суцільної вибірки (обрано тексти для корпусу дослідження). З лінгвістичних методів було виділено порівняльно-історичний метод (для дослідження документа «хартія» в діахронії), структурний та описовий методи (для дослідження структурно-семантичних, лексико-граматичних та стилістичних особливостей текстів хартій). Релевантними для дослідження визначено також функціональний метод і метод прагматичного аналізу (для виявлення комунікативно-прагматичних цілей автора). Також було зазначено, що вибір методів дослідження залежить від його мети. Для нашого дослідження підходить комплексний аналіз, який містить низку зазначених методів.