(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Для фразеології багатьох європейських мов Біблія стала одним із найважливіших джерел збагачення, наповнивши ці мови сотнями образних, стійких виразів. Біблійні фразеологізми як одиниці, що відбивають людський чинник у мові, з погляду фразеології являють цікавий та своєрідний матеріал для дослідження, що зумовлює актуальність їх вивчення. Ця робота виконана в рамках когнітивної лінгвістики та присвячена вивченню особливостей вираження психічних характеристик людини на основі українських, англійських та німецьких фразеологізмів із біблійними компонентами. Розглядаючи типологію структурних різновидів образно конотованих фразеологізмів, можна свідчити про наявність двох основних типів: ідіом та образних порівнянь (компаративів). Вивчення внутрішніх (психічних) особливостей людини пов’язане з аспектом особливостей внутрішньої форми та семантики цих фразеологізмів. Саме внутрішня форма цих фразем, їх семантична система мають висвітлити особливості семантичної інтерпретації внутрішніх особливостей людської особистості, дозволяючи пов’язати ці ознаки з мовно-культурною специфікою етносоціуму, його історією та культурою. З точки зору внутрішньої форми або мотиваційного механізму, аналізовані одиниці в цілому представлені для аналізу на основі їх метафорично-метонімічної мотивації. Водночас представлені випадки поєднання цих двох типів ідіом. Загальний напрямок сучасних лінгвістичних досліджень щодо вивчення окремих груп фразеологічних одиниць, а також щодо виявлення та розгляду явищ, пов’язаних з етнокультурною специфікою мовних одиниць, визначає актуальність даної роботи.