(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті висвітлено поняття екстреної цифровізації освіти як відповіді на реалії сьогоденного освітнього процесу, попередньо зумовленого обмеженням фізичних контактів внаслідок пандемії Коронавірусу, а пізніше також неможливістю проведення освітнього процесу в аудиторіях через війну в Україні. Цифрова компетенція бачиться в статті як одна з ключових компетенцій сучасних освітян, які сьогодні стикаються з викликами екстреної цифровізації освіти. У висвітленні елементів та структури цифрової компетенції освітян стаття спирається на положення Європейської рамки цифрової компетенції освітян як взірця визначення сутності цифрової компетенції. В статті окреслено шість основних сфер цифрової компетенції, які зосереджені на різних аспектах професійної діяльність освітян, та коротко схарактеризовано кожну з них: професійну залученість, цифрові ресурси; організацію навчання; оцінювання; розширення освітніх можливостей; формування цифрової компетенції здобувачів освіти. Визначено основні завдання, які стоять перед освітянами в контексті формування цифрової компетенції. Вони включають передусім визначення і вибір відповідних цифрових ресурсів з урахуванням контексту і цілей навчання; критичну оцінку надійності цифрових джерел і ресурсів; обмеження щодо використання або повторного використання цифрових ресурсів (авторське право, тип файлу, технічні вимоги, правові положення, доступність); здатність оцінити користь цифрових ресурсів у вирішенні конкретної навчальної мети, рівень цифрової компетенції конкретного здобувача освіти, а також кореляцію педагогічного підходу з цифровими ресурсами; вміння добирати і поєднувати існуючі цифрові ресурси або їх частини, створювати нові цифрові освітні ресурси і продукти; колаборацію у царині цифрових освітніх ресурсів.