(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті досліджено й проаналізовано потребу докорінної зміни підходу до викладання іноземних мов у вищій українській школі, розглянуто вплив мультимедійних технологій на розвиток міжкультурної компетенції студентів немовних вишів. З’ясовано, зокрема, що застосування інформаційних технологій у процесі викладання іноземних мов сприяє значному покращенню процесу запам’ятовування матеріалу і створює передумови для формування творчої особистости на заняттях, тобто показано, що інформатизація вищої освіти, як така, дає стимул студентам до саморозвитку, до самовдосконалення і є передумовою появи на майбутньому ринку праці висококваліфікованого фахівця, який здатний гарантувати собі професійний успіх і кар’єрне зростання. Встановлено також взаємну залежність між наявністю в студента мотиваційної складової в навчанні і результатом оволодіння іноземною мовою. В статті довено ефективність і доцільність застосування інноваційних технологій для підвищення рівня комунікативної компетенції студентів немовних факультетів. Обгрунтовано нагальну потребу переходу до якісно нових форм викладання матеріалу, які зумовлені потребою майбутніх фахівців не тільки володіти професійно зорієнтованою лексикою, як невід’ємною складовою будь-якої мови, а й мати навички для вільного володіння іноземною мовою в межах своєї професійної діяльности. Запропоновано застосовувати такі активні форми навчання, що спиралися б на інтерактивні методи, на тісний взаємозв’язок між викладачем і слухачем, тобто студентом, за допомогою чого він перетворився б на успішну творчу особистість, на класного фахівця.