(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
Сучасний стан розвитку суспільно-політичних відносин привертає увагу численних дослідників і експертів до питання застосування ефективних механізмів протидії загрозам, спрямованим на порушення стабільності та стійкості держави. Використання інформаційних засобів впливу та прийомів передачі інформації в політичній комунікації набуває пріоритетного значення як на внутрішньополітичному, так і міжнародному рівні. Інформація перетворюється на зброю, засіб впливу, тиску, маніпуляції, спрямованої на досягнення соціально-економічних, політичних цілей. Інформаційні маніпуляції є одним з специфічних прийомів та засобів формування свідомісних, ідеологічних, політичних наративів у процесі політичної комунікації. Інформаційні маніпуляції слід розглядати як один з інструментів політичної комунікації, дія якого спрямовується на формування впливу (тиску) на особу, групу осіб з метою нав’язування волі до дії або бездіяльності. Політична комунікація розглядається як поле інформаційної маніпуляції, спрямованої на поширення впливу політичної групи (партії) чи особи на певну частину суспільства з метою використання впливу для досягнення поставлених цілей. Маніпуляції інформацією слід розглядати водночас як процес передачі та сприйняття інформації з метою її використання для реалізації власних політичних цілей. Широке використання інформаційної сфери у пропагандистській діяльності з метою підриву національної безпеки держави у контексті протистояння на міжнародній арені актуалізує необхідність глибокого вивчення та переосмислення ролі і місця інформаційної сфери у різних наукових сферах, особливо через вивчення цього феномена на мультидисциплінарному рівні.