(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2022)
У статті досліджується емотивна складова жанру хоррор. На прикладі класичних творів згаданого жанру висвітлюється основна специфіка вербалізації емоцій у текстовому полотні. Виокремлюються домінантні негативні емоції, а саме є агонія, лють, злість, ненависть, що реалізовуються сукупно та взаємопов’язано. Характерним для емотивного складника жанру є зображення емоцій на тлі фізіологічних процесів, що дозволяє змалювати переживання героя крізь його внутрішні зміни в організмі та симптоми цих змін. Проведене дослідження дозволяє свідчити, що найвиразнішими описами фізіологічних змін, що передають емоції, є емотивні замальовки з соматизмами кров і серце. Тексти жанру хоррор рясніють емотивними фрагментами, які розкривають внутрішній світ переживань героїв. Емоції в жанрі літератури жахів зображуються за допомогою номінації емоції та її контекстуального опису, лексичними і лінгвостилістичними засобами.