(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У публікації презентується невідомий рукопис, присвячений творчості чеського поета, перекладача, педагога Петра-Ладіслава Кршічки (Petr Ladislav Křička, 1884-1949). Його автором є дружина П.-Л. Кршічки Анна Кршічкова. Документ, написаний на прохання українського вченого-богеміста, професора Львівського університету В.А. Моторного, розповідає про окремі сторінки життя чеського майстра слова, початки його творчої біографії, спогади про роки навчання в школі та Паризькому університеті Сорбонна тощо. Особливе місце у матеріалі, що розглядається, відводиться ролі особистих контактів П.-Л. Кршічки з відомими діячами чеської культури першої половини ХХ століття, їхньому впливу на процес формування його як письменника.