(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті розглядається мотив тілесності у творчості сучасного чеського поета, автора кількох збірок і лауреата ряду літературних премій Мілана Дєжінського. Під тілесністю в статті ми розуміємо все, що пов’язано з образом біологічного тіла, організму в тому чи іншому прояві. Мотив тілесності традиційно посідав чільне місце в чеській поезії. Так чи інакше, цю тему торкалася більшість чеських поетів сучасності. Деякі переплітають його з образом божественного начала, в деяких бачимо паралелі із зображенням природи, внутрішнього світу людини, іноді додаються мотиви, пов’язані з множинністю світів. У поетичному світі Дєжінського образ тілесності набуває нових категорій, не властивих йому в повсякденному сприйнятті. Воно може бути конкретним, коли ліричний герой якимось чином з ним взаємодіє, або абстрактним, коли його характеристики згадуються лише як натяк на нього. Відтак тілесність у поезії – явище багатогранне, неоднозначне. Воно може проявлятися як у конкретних образах, таких як тіло людини, тіло тварини, живе чи мертве тіло, частини тіла з їх проявами, а й у більш абстрактному варіанті, коли ми виділяємо тілесність як закон існування поетичного світу та його сутність. Ліричний герой у цьому випадку пізнає цей внутрішній закон, сам будучи його частиною.