(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Стаття присвячена дослідженню використання фразеологізмів у заголовкових назвах статей українських та польських електронних видань. Метою статті є комплексний аналіз заголовків із фраземою-складником, завданнями – визначення їх семантики, структури, стилістичних функцій, характеристика представлення у текстах різної тематики й проблематики. Наукова новизна дослідження полягає насамперед у його порівняльному аспекті, адже здійснено вибірку та типологізацію фразеологічних одиниць з широкого кола заголовків українських та польських видань. Засвідчено низку прикладів фразеологічних заголовкових назв зі структурою підрядного словосполучення (іменникові (субстантивні) фразеологічні одиниці): Ахіллесова п’ята, Дамоклів меч, Земля обітована, міцний горішок, а також із фразеологічною моделлю «дієслово + іменник + обставина»: ховати голову в пісок, вставляти (встромляти) палиці (палицю, палки) в колеса. Результати дослідження продемонстрували, що і в українських, і в польських заголовкових назвах активно використовуються фразеологічні одиниці. Виявлені та досліджені фраземи загалом уживаються без порушення структури й семантики, тобто в буквальному відтворенні (засвідчено лише один приклад часткової трансформації компонентного складу фраземи). Проаналізовані приклади засвідчили відсутність самостійного вживання фразеологізму в якості назви статті. Фраземи виступають складниками заголовків, поширюються додатковими суб’єктно-об’єктними компонентами, авторськими коментарями як другої частини вислову.