(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Стаття присвячена вивченню структурно - синтаксичних, семантичних та стилістичних особливостей якісних прислівників із суфіксом -ly, що виражають категорію якості в художньому тексті, з позицій когнітивної лінгвістики. Було встановлено основні синтаксичні моделі та їх мовленнєві реалізаційні варіанти, визначено особливості мовної реалізації категорії якості за допомогою досліджуваних одиниць на прикладі художнього твору та їх стилістичне навантаження. Численні приклади підтверджують той факт, що прислівники характеризуються значною семантико-стилістичною гнучкістю, активним функціонуванням та здатністю збагачувати виразові засоби мови. Виконуючи в процесі мовлення свої власні семантико-стилістичні функції, вони разом з тим значною мірою розвивають певні якості інших слів, зокрема дієслів, вносять нові відтінки значень, увиразнюють їх функціональні можливості. В результаті проведеного дослідження отримано об’єктивні дані стосовно особливостей реалізації мовної категорії якості за допомогою прислівників із суфіксом -ly з урахуванням дихотомії “мова-мовлення”, що дозволило пізнати та проаналізувати системно-нормативні й специфічно-індивідуальні характеристики вживання досліджуваних одиниць. Було встановлено моделі, що репрезентують особливості реалізації досліджуваної категорії в синтаксичному плані, визначено їх системний характер та окреслено перспективи подальшого дослідження функціонального потенціалу якісних прислівників. Центральною для всіх досліджуваних прислівників моделлю ядерної зони виявилася модель V+Adv, що несе значне комунікативне навантаження по відношенню до означуваного дієслова. Нами було зафіксовано 10 семантичних груп дієслів, найбільш чисельними виявилися дієслова мовлення (68%) та дієслова руху (32%).