(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Статтю присвячено вивченню структурно-семантичних аспектів сучасного молодіжного сленгу. Джерелом дослідження стала повість Марти Гулей «Одного дня вона розкаже». Наведено визначення молодіжного сленгу, встановлено особливості його функціонування. Спостережено, що сленгізми як засіб стилізації застосовуються в сучасній українській прозі. Досліджено вибірку сленгізмів кількістю 200 одиниць. Матеріал систематизовано в чотири лексико-семантичні групи, які відображають сфери життя молоді: репліки захоплення або осудження, фізична діяльність, позначення осіб і їх характеристика, навколишній світ людини. Останні дві групи поділено на підгрупи. З’ясовано, що найбільш чисельними є сленгізми на позначення фізичної діяльності, ІТ, соцмереж, дозвілля, душевного стану. Вживаючи сленгізми, молодь дає емоційно-забарвлену характеристику оточуючому світу. Проаналізовано способи творення молодіжного сленгу повісті: запозичення, усічення основи слова, метафорика. З’ясовано, що запозичення займають важливе місце в активному словнику молоді. Англійські запозичення увійшли до сфери комп’ютерних технологій, побуту, культури та спорту. При освоєнні запозичені сленгізми зазнають морфологічних, словотвірних і семантичних модифікацій. Найбільш продуктивним способом сленгового словотворення є афіксальний. Усічення основи слова є поширеним, що свідчить про схильність молодого покоління до мовної економії. Спостережено, що найцікавіші сленгізми утворюються внаслідок метафорики. Герої повісті проявляють оригінальне мислення, позначаючи осіб і риси характеру людей, часто вдаючись до несподіваних порівнянь. Зроблено спробу довести, що сучасна художня література може бути одним зі способів дослідження молодіжної мови.