(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
У статті представлені результати встановлення основних закономірностей прояву ірландської лексичної інтерференції в англомовних художніх творах. Викладена сутність поняття мовної інтерференції та охарактеризовано її природу на рівні лексичних засобів, що створюються шляхом запозичень, калькувань слів і фраз, змін у значенні лексичних одиниць та їх вживаності, а також функціональній субституції різномовних лексичних одиниць. Особливості ірландської мовної інтерференції у художніх творах розглянуто на основі праць відомого ірландського письменника Джеймса Джойса, творчість якого припадає на період, коли інтерес до ірландської мови та літератури поєднався з необхідністю збереження ірландської мови в умовах її занепаду, що і демонструє яскраво особливості ірландського впливу на англійську мову. Лексичні засоби прояву ірландської мовної інтерференції проаналізовано на прикладі романів «Улісс» та «Портрет митця замолоду», а також збірки оповідань «Дублінці». Аналізом встановлено, що найчастіше ірландська лексика використовувалася у досліджуваний період для позначення різних типів реалій, зокрема для характеристик: об’єктів фізичної географії та ландшафту, людей, національних страв та напоїв, суспільно-політичного життя тощо. Підкреслено, що переважна більшість вживаних реалій представлена ономастичними реаліями та топонімами, що позначають адміністративно-територіальні одиниці та назви населених пунктів. Наведено типові приклади лексичних одиниць, які зустрічаються в розмовній мові повсякденного спілкування і набувають в діалогах форм емоційних вигуків та слів ввічливості. Окремо розглянуто такий цікавий вид іншомовного запозичення, як калькування конструкцій ірландської мови.