(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2023)
Стаття присвячена виявленню основних теоретичних аспектів існування та функціонування технонімів у фразеології сучасної англійської мови. Проведено аналіз співвідношення лексичної (план вираження) та семантичної (план змісту) основи фразеологізмів. Також подано коротку класифікацію фразеологізмів із компонентом-технонімом за лексико-семантичною ознакою. У роботі розглядаються основи визначення сутності понять «фразеологізм», «технонім» та їх властивості. Охарактеризовано фразеологізми-техноніми як підгрупу термінологічного походження фразеології. Основну увагу зосереджено на номінативному обсязі англійських фразеологізмів-технонімів, який представлений лексичною основою, а саме такими тематичними групами: «механізми та конструкції», «інструменти та матеріали» та семантичною основою: «вид і застосування матерії», «поведінка та стан речовини». Аналізуються антропогенний, природний та інтенційний аспекти фразеологізмів-технонімів. На основі відомої семіотичної тріади Ч. Пірса як фразеологічні одиниці виділено іконічні, індексні та символічні. Проведено аналіз потенційних небезпек та заходів щодо їх подолання.