(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Стаття покликана встановити та проаналізувати кооперативні стратегії консолідації та самопрезентації і тактики їх реалізації, за допомогою яких здійснюється потужний вплив на громадськість із політичної арени. У світі постійних змін та викликів, насиченому невпинним потоком інформації, політичний дискурс стає стратегічним інструментом інтерпретації сучасних реалій та формування громадської свідомості. Досліджувана стратегічна та тактична орієнтація політичного дискурсу розглядається нами через призму набутих політиками вмiнь i навичок синтезу та інтерпретації отриманої iнформацiї з урахуванням лiнгвiстичних особливостей. Висловлені на широкий загал погляди й ідеї, оголошені важливі рішення надають необхідні для розуміння політичної ситуації дані, що, своєю чергою, здійснює маніпулятивний вплив на свідомість мас та керує суспільною думкою. Методика дослідження представлена застосуванням комплексу методів, таких як: метод дискурс-аналізу, метод компаративного аналізу та описовий, які сприяли розгляду основних інструментів спрямування політичної комунікації у потрібне мовцю русло. Проведений порівняльний аналіз лінгвістичних особливостей кооперативних стратегій консолідації та самопрезентації й підпорядкованих їм тактик на матеріалі англомовних текстів політичних промов Президента Сполучених Штатів Джо Байдена та Прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака уможливив розгляд їх ефективної вербалізації. Виявлено, що використання цих кооперативних стратегій і тактик в політичному дискурсі зумовлене врахуванням таких параметрів, як ситуативний контекст, рівень офіційності комунікативної ситуації та характерні особливості цільової аудиторії, що зумовлює максимально ефективний добір лексико-семантичних, стилістичних, синтактичних засобів англійської мови в політичній промові.