(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Розбудова терміносистеми тієї чи тієї галузі науки тісно пов’язана зі змінами, яких зазнає в процесі розвитку мова, а також з особливостями функціювання певної лексики. Метою пропонованої розвідки є визначення семантико-функційної специфіки медичних термінів у мовленні метеоролога на сторінках соціальної мережі «Фейсбук». Завдання дослідження полягають у такому: зафіксувати медичну термінологію й згрупувати її за семантичним критерієм; схарактеризувати функційну специфіку медичної терміносистеми в професійному мовленні. Джерельною базою дослідження послугували дописи Наталки Діденко. Фактична база дослідження – медична лексика в мережевому дискурсі. У процесі дослідження використано такі методи, як аналіз і синтез – для теоретичних узагальнень і систематизації викладу, контент-аналіз – для виявлення моделей авторських презентацій у професійному мовленні, описовий – для характеристики особливостей медичної лексики, компонентний аналіз – для встановлення семантики досліджуваних термінів, контекстуально-інтерпретаційний – для встановлення специфіки функціювання й виявлення контекстуальної динаміки термінної лексики. Відповідно до зафіксованого матеріалу виокремлено шість лексико-семантичних груп медичної сфери: лексика на позначення стану людини, органів людини і її систем, хвороб та хворобливих станів, ліків і медичних засобів, хворих та осіб за фахом. Здебільшого в дописах Наталки Діденко функціюють медичні терміни в прямому значенні. У відповідному контексті медичні терміни зазнають переосмислення та вживаються в переносному чи фразеологічному значенні. Контекстуальні трансформації лексики з медичної галузі залежать від комунікативної інтенції авторки, потреби передати інформацію жваво, емоційно та гумористично, а також зумовлені словесним оточенням.