(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
У статті розглядається функціонування лексики з колірною номінацією у сучасному романі-антиутопії. Кольороніми аналізуються на прикладі твору Сесілії Агерн “Таврована”, головна героїня якого стає жертвою тоталітарного суспільства, проте знаходить в собі сили протистояти йому. Наводяться основні риси антиутопічного роману та доводиться відповідність аналізованого твору цьому жанру. Визначено найчастотніші лексеми на позначення кольору та найчисельнішу підгрупу кольорів. Проаналізовано їхнє значення у створенні авторських художніх образів. Досліджується роль кольороназв у зображенні диктаторського соціуму та змін у сприйнятті навколишньої дійсності героями роману. Функціонування кольорів у тексті вивчається на лексико-стилістичному та композиційному рівнях. Аналізується набуття словом додаткового символічного значення у контексті та роль у цьому ключових слів. Визначено кольори з негативною та позитивною конотацією та такі, які використовуються з подвійною метою залежно контексту. Зазначено кольори, які відображають різні етапи розвитку свідомості героїв та такі, які покликані змінити ставлення читача до них. Вивчається функціонування лексики на позначення кольору в складі лексико-стилістичних засобів: метафори, метонімії, синекдохи, художнього порівняння. Наводяться приклади поширеної метафори. Простежується зіставлення образів, створених за допомогою лексики на позначення кольору, застосування виразних прийомів контрасту та протиставлення. Досліджується роль зображальних та імплікуючих деталей у композиційному оформленні твору, зокрема створенні ефекту проспекції. Доводиться важливість як частотної, так і малочисельної лексики на позначення кольору для зображення тоталітарного суспільства.