(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2024)
Статтю присвячено вивченню структурно-змістових особливостей жанру “оголошення про навчальний вебінар”, який функціонує у британській науковій комунікації. Визначено, що жанр “анонс навчального вебінару” належить до новітніх малоформатних писемних жанрів наукової комунікації. Виявлено причини сьогоденної популярності такого жанру, серед яких домінантним виступає запит споживача освітніх послуг на формально-змістову компактність, інформативність та привабливість продукту. Установлено також присутність валоративної складової реклами в епістеміці досліджуваного жанру. Зміст жанру “анонс навчального вебінару” досліджувався через положення і принципи семіотики та дейксису, лексичної, модальної і текстової семантики, адресантно-адресатні принципи комунікативної лінгвістики та канали комунікації. Жанр “анонс навчального вебінару” ідентифіковано як гібридну функціональну систему й одиницю наукової комунікації, яку характеризують мультимодальність, полікодовість, полікоординатність та гіпертекстовість. Гібридність досліджуваного жанру вбачається у присутності ознак та елементів медійного, рекламного, дидактичного, академічного та інституційного дискурсів у його композиційно-змістовому рисунку. Мультимодальність жанру “анонс навчального вебінару” представлена переважно лінгвальними модусами у поєднанні з аудіо-візуальними. Полікодовість жанру “анонс навчального вебінару”, окрім вербальних, репрезентована такими типовими паравербальними семіотичними комплексами: знаками-іконами, знаками-символами, знаками-індексами, ідеографічними знаками, знаками цифрового дейксису, аудіо-візуально-зображальними та проксемічними знаками. Гіпертекстовість досліджуваного жанру проявляється у синкретизмі змісту негомогенних інформаційних блоків: змісту комплексів вербальних, паравербальних знаків та модусів, а також композиційних частин (метатекстового блоку, структурованого основного тексту, заголовків, підзаголовків, підписів, інфографіки, інтегрованих аудіо-відео рядів, зображень). Дейктичну семіотичну систему жанру “анонс навчального вебінару” було досліджено у координатах “хто-де-коли-як” з виокремленням низки адресант-адресатно заміщувальних ролей, із з’ясуванням особливостей моделювання проксемічного дейксису та встановленням медіаторних і фасилітаторних модусів цифрового дейксису. Було з’ясовано, що полікоординатність новітнього гібридного жанру “анонс навчального вебінару” забезпечується синкретизмом вказівної, часо-просторової та модусної координатних систем.