(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена дослідженню проблематики аналізу явища лексичного запозичення в контексті невизначеності понять “borrowing” та “loanword”. Дослідження проведено з метою надання поглибленої та ґрунтовної характеристики явища запозичення (в обох його аспектах) та привернення уваги до даної проблеми в українському мовознавчому дискурсі. Матеріалом для дослідження проблематики слугували як роботи вітчизняних мовознавців (серед яких Г. Гудима, Ж. Колоїз, А. Д. Олійник, М. О. Павленко, О. О. Селіванова, С. Камінська, В. І. Карабан, Д. П. Борис, Т. О. Ільченко), так і зарубіжних (Е. Хауген). У статті представлені узагальнені та систематизовані актуальні погляди на явище лексичного запозичення (як одиниці так і процесу), а також приведена аргументація щодо доцільності використання наявних в них дефініцій та уявлень про феномен запозичення. У роботі також були запропоновані альтернативні поняття на позначення його аспектів. Зокрема, були визначені відмінності причин та джерел запозичення, одиниці та процесу запозичення задля надання аргументації та пояснення нашим поглядам на явище з метою зробити внесок в трактування понять “borrowing” та ”loanword” в контексті їхньої невизначеності в українському мовознавчому дискурсі. У процесі ознайомлення з літературними джерелами було зафіксоване регулярне одностороннє висвітлення питання запозичення (одиниця–процес) в наданні дефініції. Проте, ведучи подальший опис характеристик явища, автори неодмінно зачіпали і другий аспект явища, хоча його визначення попередньо не надавалося. Зазначену вище проблему ми зафіксували в переважній більшості робіт, що стосуються явища лексичного запозичення.