(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена розгляду особливостей функціювання воєнної лексики в сучасному українському медіадискурсі. Актуальність проблеми дослідження зумовлена важливістю воєнної лексики у сучасному інформаційному просторі, особливо в контексті збройних конфліктів та повномасштабної війни в Україні. Мета статті – схарактеризувати специфіку вживання воєнної лексики у сучасному медійному дискурсі. Основу методологічного підходу в цій науковій роботі складає комплексне системне дослідження, яке ґрунтується на якісному поєднанні теоретичних методів дослідження. У роботі розглянуто поняття «воєнна лексика», проаналізовано проблему класифікації воєнної лексики та охарактеризовано специфіку функціювання воєнної лексики в сучасному медійному дискурсі. Особлива увага приділена особливостям використання воєнної лексики в сучасних засобах масової інформації, зокрема в популярних новинних інтернет-виданнях Тернопільщини. Досліджено, що воєнна лексика в текстах інтернет-видань Тернопілля є віддзеркаленням сучасних подій у нашій державі, вона активно впливає на формування суспільної думки та сприйняття подій, які відбуваються в Україні. Основними результатами, які були одержані в межах цього наукового дослідження, слід вважати обґрунтування специфіки функційних особливостей вживання лексем, які утворені морфологійним та лексико-семантичним способами, а також аналіз використання фразеологічних одиниць в інтернет-виданнях Тернопільщини. Результати цього наукового дослідження, а також сформульовані на їхній основі висновки, становлять практичну цінність для філологів, мовознавців, лінгвістів, вчителів, викладачів, а також інших фахівців, які займаються вивченням проблеми динаміки лексичного складу української мови протягом воєнного періоду.