(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Президентські дебати 2024 року між Камалою Гарріс і Дональдом Трампом стали яскравим прикладом застосування різноманітних комунікативних стратегій у політичному дискурсі. Це дослідження детально аналізує риторичні та лінгвістичні інструменти, використані обома кандидатами, із фокусом на їхніх методах переконання, взаємодії з аудиторією та стратегічному формулюванні аргументів. Камала Гарріс акцентувала увагу на емпатії, послідовності та деталях політики, що дозволило їй створити образ співчутливого і ґрунтовного лідера, здатного розв’язувати складні соціальні й економічні виклики. У свою чергу, Дональд Трамп покладався на силу популістської риторики, впевненість і простоту викладення, що дало змогу ефективно апелювати до емоцій виборців і підсилювати їхню лояльність. Аналіз дискусій Дональда Трампа та Камали Гарріс не лише демонструє контраст цих двох підходів, але й дозволяє виявити ключові аспекти ефективної політичної комунікації в умовах високих ставок. Отримані результати сприяють глибшому розумінню стратегічного використання мови для впливу на громадську думку. Крім того, дослідження висвітлює важливі напрями для подальшого аналізу, такі як довгостроковий вплив риторичних прийомів на поведінку виборців, а також їхню роль у формуванні політичної культури, що дає змогу оцінити, як різні підходи до комунікації можуть впливати на стабільність демократичних процесів та громадську довіру в масштабах усього суспільства.