(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Метою статті є розглянути класифікації лексем із широким значенням (еврисем) на основі субстантивних одиниць різних мов. Лінгвісти відзначають неоднорідний характер відповідних мовних знаків і, згідно якого, пропонують класифікації субстантивної еврисемії. Відмічено також, що більшість широкозначних одиниць можуть виражати, певним чином, узагальнено-родове (з низьким ступенем лексичної абстракції) або узагальнено-категоріальне значення (з максимальним ступенем абстракції). Зарубіжні лінгвісти дослідження слів конкретної семантики традиційно пов’язують не з еврисемією, а з гіперо-гіпонімією. Широкозначні іменники узагальнено-родового типу традиційно розглядають як гіпероніми відносно гіпонімів. Віддання переваги лексемам узагальнено-категоріального типу в дослідженні широкозначних іменників призвело до того, що існуючі класифікації еврисемічних імен об’єднують або тільки абстрактні іменники, або, поряд з абстрактними, містять деякі конкретні назви. Відповідно цього, запропоновано власну класифікацію широкозначних іменників англійської мови, що базується на виокремленні типів референтів, які може позначати еврисемічна лексема. Під референтом нами розуміється конкретний об’єкт реальної дійсності, названий певним словом у конкретному висловлюванні. На цій підставі ми виокремлюємо три ступені референтної віднесеності еврисемічних одиниць – високий, середній, низький. Виходячи з цього, досліджувані одиниці можуть мати ознаки мульти-, полі- та монореферентності.