(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Статтю присвячено аналізу структурно-семантичних особливостей субстантивних неологізмів сфери економіки перших двох декад ХХІ століття. Неологізми становлять собою новостворені слова або вислови, поява яких спричинена виникненням нових реалій, понять, ознак, властивостей, дій, або ж їх використовують для заміни вже наявної назви іншою, точнішою, зрозумілішою. Нові лексичні одиниці на позначення економічних явищ та процесів викликають до себе підвищений інтерес як лінгвістів, так і спеціалістів економічної сфери, оскільки вони є динамічним джерелом поповнення словникового складу мови і потребують постійного та детального дослідження з метою виявлення основних структурних й семантичних характеристик та закономірностей. Основні аспекти, які аналізують у цій галузі, включають джерела виникнення неологізмів, механізми творення неологізмів, їхні функції, та вплив на систему мови і соціальну комунікацію. Здійснений аналіз фактичного матеріалу дозволяє виділити такі семантичні групи неологізмів сфери економіки і бізнесу: економічні теорії і системи; моделі бізнесу; форми та стратегії маркетингу; різні види електронної торгівлі; особи, діяльність яких пов’язана з економікою та бізнесом; назви підприємств роздрібної торгівлі; а також назви валют. Аналіз різних способів словотвору нових слів та словосполучень сфери економіки показав, що англійські неологізми економічної сфери 2000-2022 р.р. утворюються за допомогою «аналогійного словотвору» і «рекурсії», словоскладання та різних форм усічення, телескопії й абревіації. Найпродуктивнішими словотвірними моделями є N + N та Adj. + N. Проведене дослідження англійських неологізмів початку ХХІ століття свідчить про те, що полівекторне вивчення цих мовних одиниць є важливим та актуальним напрямом у сучасній лінгвістиці, оскільки відображає й пояснює зміни в мові, суспільстві, культурі та технологіях.