(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
У сучасному світі впровадження технологій штучного інтелекту (ШІ) в освітній процес стає дедалі більш необхідним, особливо в контексті вивчення іноземних мов. Інтерактивні навчальні матеріали, створені з використанням ШІ, не лише дозволяють покращити процес навчання, а й роблять його гнучкішим і доступнішим для широкого кола студентів. Це особливо важливо в умовах цифрової трансформації освітніх систем, що робить цю тему дослідження дуже актуальною для наукових і практичних дискусій. Головною метою цього дослідження є аналіз сучасних підходів до використання ШІ для створення інтерактивних навчальних матеріалів у сфері вивчення іноземних мов. Крім того, мета включає оцінку переваг і викликів, з якими стикаються викладачі та навчальні заклади при інтеграції цих технологій у освітні програми. Важливо також розробити практичні рекомендації для вдосконалення існуючих інструментів, щоб зробити процес навчання більш ефективним і доступним. Для проведення цього дослідження використовувалися методи теоретичного аналізу літератури з тематики ШІ та його застосування в освіті, а також емпіричний підхід, що базувався на аналізі реальних прикладів впровадження технологій штучного інтелекту в навчальні програми. Зокрема, увага приділялася чат-ботам, адаптивним навчальним платформам і системам лексико-граматичних вправ. Дослідження показало, що використання ШІ у процесі вивчення іноземних мов має низку значних переваг, зокрема можливість персоналізації навчального процесу, автоматизації рутинних завдань і підвищення мотивації студентів завдяки інтерактивності. Водночас, інтеграція ШІ стикається з певними викликами, такими як технічні бар’єри, брак належної підготовки викладачів, а також недостатність фінансування для реалізації таких технологій на інституційному рівні. Використання технологій штучного інтелекту в навчанні іноземних мов має великий потенціал для трансформації освітніх процесів. Проте, щоб реалізувати цей потенціал, необхідно подолати наявні технічні та інституційні бар’єри. Навчальні заклади повинні забезпечити комплексну підтримку викладачів і студентів, а також адаптувати існуючі програми для більш ефективного впровадження технологій ШІ.