(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Моделювання семантики мовних одиниць покликане виявити структури репрезентації знань, що відображають особливості національно-мовної картини світу, специфіку етнічного менталітету, універсальні та унікальні характеристики предметно-пізнавальної діяльності представників різних мовних спільнот. З цього погляду моделювання семантики стає важливим інструментом міжмовних (зіставно-типологічних) досліджень, оскільки дає можливість з’ясувати характерні способи кодування і частку розподілу інформації в семантиці мовних одиниць споріднених і неспоріднених мов. Семантична деривація є одним з аспектів, який розкриває динамічну природу мовної одиниці. Як динамічне явище семантична деривація осмислюється в аспекті моделей семантичних змін, які відтворюють стратегії семантичного розвитку мовної одиниці. У статті схарактеризовано особливості семантичної деривації дієслів емісії запаху в германських (англійська, німецька) та романських (французька) мовах. Семантична деривація підкласу дієслівних номінацій виявляє ознаки похідності ситуативного типу, що передбачає розширення в аспекті змін характеристик учасників вихідного концепту ситуації. Динаміка розвитку семантичної парадигми дієслів емісії запаху засвідчує регулярний характер змін, виявляючи розширення вихідного концепту ситуації до меж семантики предикатів вияву набутої властивості (на основі зміни складу або статусу учасників ситуації), вияву супутньої властивості (на основі зміни позиційної характеристики учасника ситуації) та вияву набутої ознаки (на основі зміни категоріальної ознаки учасника ситуації).