(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена аналізу концепту воїн у сучасному українському масмедійному дискурсі в умовах повномасштабної російсько-української війни, що триває з 2022 року. Вивчення лінгвокультурних концептів у контексті актуальних суспільно-політичних подій дозволяє дослідити особливості національної мовної картини світу, зокрема специфіку ментальності українського народу та трансформації ціннісних орієнтирів. У межах дослідження окреслено теоретичні засади концептології як галузі когнітивної лінгвістики, визначено термінологічний апарат та описано зв’язок між мовою, культурою й національною ідентичністю. Концепт воїн розглянуто як складову української концептосфери, що в сучасних умовах набуває підвищеної культурної, моральної та символічної значущості. Акцент зроблено на його номінативному, конотативному, семантичному та ідеологічному наповненні. Особливу увагу зосереджено на аналізі профілізації концепту у сучасних ЗМІ, де він реалізується як позитивно маркований елемент дискурсу – через лексеми герой, захисник, патріот, кіборг, козак. Досліджено динаміку зміни риторики масмедіа, що відбувається під впливом соціальної дійсності та воєнних обставин. Репрезентація воїна в медійному просторі засвідчує формування колективного образу мужнього, морально стійкого й відданого борця за свободу. У статті охарактеризовано номінативне поле концепту воїн, розкрито механізми його мовної реалізації в різних типах дискурсу – новинному, художньому, публіцистичному, соціальному. Доведено, що концепт воїн є ціннісним центром сучасної української лінгвокультури. Результати дослідження можуть бути використані в подальшому аналізі мілітарної термінології, вивченні міжмовної концептуальної картини світу, а також у практиці лінгвокультурологічної експертизи медіатекстів.