(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Стаття присвячена лінгвістичному аналізу способів репрезентації ЗВО у цифровому середовищі на прикладі функціонування лексеми university у текстах розділу About офіційних вебсайтів провідних британських і американських закладів вищої освіти. Актуальність дослідження зумовлена зростанням ролі інтернет-дискурсу у формуванні інституційного іміджу, активізацією онлайн-комунікації між університетами та їхньою цільовою аудиторією, а також необхідністю вивчення мовних засобів самопрезентації у публічному просторі. Мета дослідження полягає у виявленні значеннєвих трансформацій лексеми university в англомовному інтернет-дискурсі та встановленні її ролі як інструмента іміджевого позиціонування університету. Для досягнення мети було проаналізовано словникові дефініції досліджуваної лексеми, контексти її функціонування у Британському національному корпусі та текстах вкладки About на вебресурсах Оксфорду, Кембриджу, Імперського коледжу Лондона, Гарварду, Єлю, Принстону та Массачусетського технологічного інституту. У результаті встановлено, що в сучасному цифровому середовищі лексема university не обмежується традиційним значенням закладу, що здійснює викладацьку й наукову діяльність, а розширює своє значення, охоплюючи такі концепти, як глобальна місія, інноваційність, інклюзивність, соціальна відповідальність, лідерство, міжкультурна співпраця, сталість, розвиток економіки. Аналіз показує, що університети активно використовують сторінку About як засіб комунікації зі стейкхолдерами, демонструючи цінності, академічні досягнення, стратегічні цілі та конкурентні переваги. Розвідка здійснена з опорою на поняття макро- і мікроструктури вебсайту, а також із використанням інтерпретаційного методу аналізу. Отримані результати свідчать про формування нового іміджевого дискурсу, у якому університет постає не лише як освітня установа, а як активний суб’єкт трансформації сучасного світу.