(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2025)
Статтю присвячено аналізові детермінованої лексики як важливої ознаки інтелектуалізації авторського стилю Уласа Самчука. Добір фактологічного матеріалу здійснено в Загальному регіонально анотованому корпусі української мови GRAC, де створено підкорпус «Самчук Улас», з якого вибрано 573 цитати з термінами «атом», «електрон», «енергія», «ембріон», «інфекція», «космос», «пульс», «ритм», «стратосфера» та ін. Констатовано, що письменник частотно долучає до тексту своїх художніх творів наукові терміни, які відображають особливості технічного прогресу. Найчастотнішими в нашій вибірці є терміни «атом», «енергія», «пульс», «стратосфера». Проведено семантико-стилістичний аналіз вибраних цитат, що дало змогу покласифікувати матеріали дослідження відповідно до рівнів детермінування (функційний, лексико-семантичний і семантико-стилістичний). Функційні детермінації позначають актуальні для того часу наукові поняття, сприяючи інтелектуалізації мовлення, виконують певні художні завдання, спричинюють покладений на них за авторським задумом стилістичний ефект. Детермінації лексико-семантичного рівня демонструють проникнення терміна в нове тематичне поле, внаслідок чого детермінована лексема поширює свою семантику. Матеріали дослідження свідчать, що розуміння термінного значення в контекстах лексико-семантичного детермінування увиразнює зміст повідомлення, дає змогу читачеві точніше збагнути глибоку думку автора. Семантико-стилістичні детермінації, вжиті в художніх текстах Уласа Самчука, суттєво трансформують своє лексичне значення, виступають у незвичних словосполуках, набувають нових стилістичних відтінків й створюють особливу образність вислову. Авторський стиль Уласа Самчука характеризують деякі специфічні ознаки, як-от: нагромадження в одній фразі термінів різних терміносистем у складі художніх засобів, повторення в різних контекстах тих самих словосполук: «епоха атому», «доба атому», «пульс життя», «виробити імунітет» та інших. Виявлені в аналізованому матеріалі детермінації органічно входять у художній контекст, відтворюють інтелектуальний рівень епохи і стають важливим компонентом авторського стилю Уласа Самчука.