(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Статтю присвячено аналізу ознак та особливостей функціонування висловлень вдячності в англійському діалогічному мовленні. Розглянуто наявні трактування явища вдячності у площині його міждисциплінарного вивчення, зокрема, проаналізовано дефініції вдячності як вияву позитивної емоції, чесноти, морального обов’язку та мовленнєвого акту з притаманним йому емоційно-прагматичним потенціалом. З’ясовано, що висловлення вдячності є найпростішим і загальноприйнятим способом вираження почуття вдячності, яке виникає у людини як емоційна реакція у відповідь на зовнішні стимули (вербальні або невербальні). За результатами аналізу особливостей актуалізації висловлень вдячності у процесі комунікації у статті узагальнено їхнє функційне призначення, здатне розкривати не лише ставлення мовця до співрозмовника, але й прагматичну мету комунікативного акту, а саме: фатична, або ритуальна функція, спрямована на регулювання й дотримання соціально прийнятних норм і ритуалів увічливості; емоційно-експресивна функція, що полягає у вираженні щирої позитивної оцінки дії чи слів співрозмовника у формі щирої вдячності, а також оцінно-критична функція, орієнтована на висловлення іронічно-саркастичної оцінки некорисної дії чи слів співрозмовника у формі нещирої подяки. Систематизовано мовні ознаки актуалізації висловлень вдячності, найчастотнішими серед яких зареєстровано вживання шаблонних етикетних фраз та емоційно-оцінних лексичних одиниць, звертання, каузаторів подяки, засоби номінування особи, якій адресовано висловлення тощо, супроводжувані варіантивністю невербальних засобів комунікації (жестові, мімічні, проксемічні, тактильно-кінестезичні та ін.). Запропоновану систематизацію функційного призначення висловлень вдячності доцільно використовувати як методологічне підґрунтя під час планування й розробки методики проведення експериментально-фонетичного дослідження просодичного оформлення різних за емоційно-прагматичним потенціалом висловлень вдячності, актуалізованих в англійському діалогічному мовленні.