(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Запропонована стаття присвячена проблемі лінгвальної реалізації певних системних ознак (маніпулятивності, агональності, агресивності) дискурсу американської передвиборчої кампанії 2023-2024 років. Передвиборчий дискурс – це особливий складний жанр політичної комунікації, який характеризується чітко визначеними диференційними ознаками інституціонального спілкування, має ознаки особистісного спілкування, обумовленого ситуацією вільної комунікації, включаючи спонтанне мовлення, а також має етноспецифічне маркування. Для передвиборчого дискурсу, як для різновиду політичного, головними концептами є «влада» та «політики», але при цьому базова ідея концепту «влада» переміщається на його складову «боротьба за владу». Саме цей тип дискурсу впливає на формування симпатій та переконань виборців і таким чином формує політичні реалії країни, що і зумовлює актуальність його дослідження. Характерними системними ознаками американського передвиборчого дискурсу 2023 -2024 років (останньої передвиборчої кампанії у США) є маніпулятивність, агональність та агресивність. Усі вищеназвані ознаки реалізуються за допомогою певних мовних засобів, аналіз яких представляє особливий інтерес. Системна ознака маніпулятивності втілюється за допомогою наступних вербальних засобів: «навішування ярликів», аксіологем із негативним значенням, комунвікативної категорії «свій-чужий», повтору. Агональність даного типу дискурсу реалізується за допомогою тактик обвинувачення, «аналіз-мінус», викриття. Дані тактики здійснюються шляхом використання кандидатами наступних вербальних одиниць: антонімів, риторичних питань, повтору часових маркерів, лексичних одиниць із брутальним значенням. Щодо агресивності, то вона характерна лише для передвиборчої риторики кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа і втілюється наступними мовними одиницями: агресивними метафорами, образами насильства, певними модальними дієсловами та наказовим дієсловом «let» у відповідних контекстах. Перспективи майбутніх розвідок вбачаємо у подальших дослідженнях низки системних ознак передвиборчого дискурсу та мовних засобів їхнього втілення, які є ключовими факторами розуміння преференцій та вподобань електорату, що врешті-решт призводить до втілення в життя намірів одного із кандидатів зайняти найвищий пост в країні.