(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті аналізуються прагматичні стратегії репрезентації російсько-української війни в американських медіа (The New York Times, The Washington Post) у межах когнітивно-дискурсивного підходу. Актуальність дослідження зумовлена потребою виявити мовні механізми впливу, що формують інтерпретаційні моделі воєнного конфлікту у глобальному інформаційному просторі. Мета статті – визначити та систематизувати прагматичні стратегії медіадискурсу США й окреслити їхню роль у конструюванні образу війни. Методологія поєднує когнітивно-дискурсивний, критичний дискурс-аналіз і контент-аналіз. У центрі уваги – оцінна лексика, модальність, евіденційність, метафора та фреймінг. Аналіз засвідчує, що американські ЗМІ послідовно вибудовують картину війни через поєднання емоційно-оцінних і когнітивних стратегій, спрямованих на легітимацію підтримки України та представлення Росії як загрози міжнародній безпеці. Динаміка риторики 2022–2025 рр. демонструє перехід від початкового шоку до стратегічного осмислення та усталених дискурсивних рамок. Результати поглиблюють розуміння прагматичних механізмів сучасного медіадискурсу й відкривають перспективи подальших досліджень у когнітивній лінгвістиці та медіалінгвістиці.