(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті представлено комплексний аналіз теоретичних і методичних засад формування навичок послідовного перекладу в процесі професійної підготовки майбутніх перекладачів. Послідовний переклад розглядається як одна з ключових складових фахової компетентності, що вимагає розвиненої логічної пам’яті, уміння виокремлювати смислові опорні одиниці, ефективно застосовувати техніки нотування та здійснювати смислове відтворення почутого повідомлення. У статті узагальнено сучасні підходи до навчання послідовного перекладу, зокрема когнітивні, психолінгвістичні та комунікативні аспекти, а також здійснено огляд актуальних наукових досліджень 2020–2024 рр., присвячених проблемам пам’яті, когнітивного навантаження, застосування цифрових інструментів та ефективності різних тренувальних методик. Окрему увагу приділено опису системи вправ, що спрямовані на розвиток ключових компетентностей перекладача: уміння логічно структурувати інформацію, економно вести нотатки, працювати з числами та власними назвами, здійснювати трансформації, стислий переказ та переклад з аркуша. Кожна з вправ має навчальне обґрунтування та визначену роль у формуванні смислової пам’яті, розширенні оперативного словникового запасу й розвитку стратегічного мислення перекладача. Показано, що ефективний розвиток навичок послідовного перекладу можливий лише за умов системної роботи, що поєднує теоретичні знання зі спеціально дібраними практичними завданнями. Зроблено висновок, що запропонована система вправ становить комплексну методичну модель, спрямовану на вдосконалення перекладацької компетентності, а також окреслено перспективи подальших досліджень у напрямку цифровізації тренувальних методик, нейропсихологічного аналізу пам’яті та автоматизації перекладацьких операцій.