(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У фокусі статті необхідність впровадження принципів безбар’єрності в освітньому середовищі, що зумовлено кількістю людей з особливими потребами – на сьогодні в Україні понад 3 мільйони таких громадян, і суспільство має усвідомлювати, що цей показник постійно зростатиме через війну. Створення безбар’єрного освітнього середовища є актуальним і першочерговим завданням освітян, які мають забезпечити рівні можливості у здобутті професійної та якісної освіти для всіх громадян, зокрема й осіб з особливими потребами. У статті зроблено огляд актуальних принципів безбар’єрності у вищій освіті за напрямом підготовки філологія (основні завдання для створення освітніх можливостей для осіб з особливими освітніми потребами, доступність освіти та ін.). Авторки наукової розвідки є викладачками Навчально-наукового інституту філології й у своїй діяльності послуговуються Концепцією розвитку інклюзивної освіти «Університет рівних можливостей» від 03.06.2020 р. Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У роботі запропоновано зробити певні кроки, щоб покращити освітнє середовище відповідно до основних принципів безбар’єрності. Наприклад: врахувати стандарти доступності як обов’язковий компонент під час розроблення та оновлення освітніх програм, навчальних планів і освітніх компонентів; розробляти індивідуальні плани навчання для осіб з особливими потребами; здійснювати моніторинг виконання індивідуального плану та корегування за потреби; адаптувати завдання (наприклад, заміна усного виступу на письмове есе, або навпаки) залежно від індивідуальних потреб студента. Надалі викладачам у робочих програмах дисциплін ввести теоретичні засади роботи зі студентами з особливими потребами, короткий термінологічний словник, теми, які пов’язані із коректною, толерантною мовою та етикою спілкування з людьми з особливими потребами.