(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
Статтю «Перекладацькі трансформації та їх види при перекладі фразеологічних одиниць в сучасній німецькій мові» присвячено дослідженню перекладацьких трансформацій та їх ролі у процесі відтворення фразеологічних одиниць сучасної німецької мови українською. У центрі уваги перебувають теоретичні засади фразеології як складної й багатовимірної галузі мовознавства, а також специфіка перекладу стійких словосполучень, що відзначаються високим ступенем образності, національно-культурною зумовленістю та відтворюваністю. У роботі розглянуто різні підходи до визначення поняття «фразеологія», зокрема вузький і широкий, та обґрунтовано доцільність застосування широкого підходу, який дозволяє охопити весь спектр стійких мовних конструкцій – від ідіом до паремій і крилатих висловів. Особливу увагу приділено природі фразеологізмів як носіїв культурної інформації, що відображають менталітет, цінності та світогляд мовної спільноти. У статті проаналізовано та описано сутність перекладацьких трансформацій як ключового інструменту досягнення адекватності перекладу. Спираючись на положення провідних мовознавців було розглянуто та описано трансформацію як міжмовну операцію, що передбачає зміну формальних і семантичних характеристик вихідного тексту без втрати його змісту. У дослідженні систематизовано основні типи трансформацій, зокрема калькування, лексико-семантичні заміни, конкретизацію, генералізацію, модуляцію, граматичні трансформації та компенсацію, і проілюстровано їх функціонування на матеріалі німецьких фразеологізмів. Доведено, що переклад фразеологічних одиниць не зводиться до буквального відтворення, а є складним процесом інтерпретації, який вимагає врахування мовних, стилістичних і культурних чинників. У результаті дослідження встановлено, що ефективне застосування перекладацьких трансформацій забезпечує природність тексту перекладу, збереження його змістової та емоційно-експресивної насиченості, а також досягнення комунікативної еквівалентності.