(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У статті досліджено вербалізацію концепту УКРАЇНА в сучасному англомовному газетному інтернет-дискурсі на матеріалі статей британського видання The Guardian. Газетний дискурс, як важливий елемент медійної комунікації, відображає соціально-політичні реалії та формує ставлення міжнародної спільноти до України, особливо після повномасштабного вторгнення російської федерації 24 лютого 2022 року. Авторка аналізує вербальні репрезентанти концепту УКРАЇНА, серед яких стійкість, мужність, трагедія, національна ідентичність, співчуття та свобода, що відображають різні аспекти життя та боротьби українського народу. Дослідження показує, що газетні матеріали сприяють формуванню образу України як стійкої та героїчної нації, демонструючи мужність громадян і лідерів, трагізм війни та важливість національної символіки. Особлива увага приділяється символам, які набули медійного значення, зокрема керамічний півник та собака Патрон як уособлення стійкості та героїзму. Висвітлено також роль масмедіа у формуванні сприйняття міжнародною аудиторією українських подій, показано, як газетний дискурс стає носієм культурних, етичних та політичних смислів. Результати дослідження підтверджують, що актуалізація концепту УКРАЇНА в англомовних медіа є важливим інструментом мовної та культурної репрезентації сучасної української дійсності.