(untitled) (Науковий журнал «Наукові записки Національного університету «Острозька академія»: серія «Філологія», 2026)
У дослідженні проаналізовано навчальні методики, орієнтовані на інтеграцію тематичних аудіовізуальних засобів для сприяння опануванню професійних лінгвістичних компетенцій студентами морських спеціальностей. У сучасному морському секторі володіння англійською мовою є критично важливим компонентом експлуатаційної безпеки та міжкультурної комунікативної компетентності. Оскільки Україна модернізує власні морські педагогічні структури, виникає нагальна потреба у переході від традиційних текстоцентричних моделей навчання до динамічних мультимодальних освітніх середовищ. Це дослідження вивчає вплив інтеграції короткометражних морських документальних фільмів у навчальну програму з англійської мови професійного спрямування (ESP) для курсантів бакалаврату (1–3 курси). Зокрема, у роботі оцінюється, як «візуальне риштування» (visual scaffolding) та сегменти «мікронавчання» впливають на запам’ятовування лексики та навички операційної комунікації. З огляду на безпекову специфіку морських операцій, володіння морською англійською мовою визначено як життєво важливий елемент забезпечення ефективного суднового зв’язку та мінімізації ризиків. У статті висвітлено розробку мультимодального навчального посібника «Від екрана до судна: довідник судноводія» (From Screen to Ship: A Navigator’s Manual), розробленого для інтеграції критично важливих аспектів безпеки у програму вивчення морської англійської мови. Ресурс, створений для студентів судноводійних факультетів, використовує п’ятнадцять морських документальних фільмів для стимулювання спільного навчання. Педагогічна структура посібника надає пріоритет розвитку навичок усного мовлення через серію аналітичних завдань, зосереджених на засвоєнні термінології, тематичному синтезі та артикуляції професійних поглядів у контексті морських операцій високого рівня ризику. Результати дослідження демонструють ефективність методів навчання на основі кінодокументалістики у професійній підготовці морських фахівців. Крім того, якісний зворотний зв’язок від викладацького складу вказує на високий рівень педагогічного визнання: зазначено, що ці методики суттєво підвищили мотивацію студентів та полегшили засвоєння спеціалізованої морської лексики. У дослідженні зроблено висновок, що короткометражні документальні фільми ефективно регулюють когнітивне навантаження та покращують інтерналізацію Стандартних фраз морського радіозв’язку (SMCP). Такий мультимодальний підхід рекомендовано як ефективну методологічну основу для підготовки майбутніх моряків до роботи у високоризикових глобалізованих середовищах.